- Locatie
Digitaal / Microsoft Teams
- Voorzitter
- Helma Pluk
Uitzending
Agendapunten
-
0.A
Hierbij wordt u uitgenodigd voor een themabijeenkomst van de raad. De in de agenda vermelde tijden zijn indicatief. Een onderwerp kan later of eerder beginnen en eindigen.
Bijlagen
-
0.B
De stukken zijn te vinden op www.cuijk.nl en via iBabs. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de griffie (0485 396633, griffie@cuijk.nl).
-
0.C
Themabijeenkomsten van de gemeenteraad zijn bedoeld om geïnformeerd te worden en mee te praten. Aan de orde komen doorgaans onderwerpen waar de raad in een latere fase een besluit over gaat nemen. De raadsleden nemen tijdens deze avonden geen (definitieve) standpunten in maar vormen zich een beeld van het onderwerp.
-
1Opening - 19:30
-
2
De raad wil inwoners actief betrekken bij het besluitvormingsproces. Het eerste kwartier van de themabijeenkomsten is voor onze inwoners! Aandacht vragen voor een onderwerp waarvan men vindt dat de raad er mee aan de slag moet. Er gelden wel enkele spelregels:
- Vooraf aanmelden (griffie@cuijk.nl).
- De maximale spreektijd is 5 minuten.
- Niet bestemd voor individuele kwesties en voor onderwerpen die al op de politieke agenda staan of de afgelopen twee raadsvergaderingen aan de orde zijn geweest.
-
3
Jarenlang hebben gemeenten conform een van de adviezen van het Ministerie van VROM (2007) een nuloptie-beleid gevoerd ten aanzien van woonwagenlocaties omdat zij deze niet kregen overgedragen aan corporatie(s). Een gemeente is een publiekrechtelijk orgaan dat niet is toegerust op de verhuur van woonruimte (privaatrechtelijk). Deze nuloptie leidde er toe dat standplaatsen (woonwagens) die vrij kwamen, werden opgedoekt; zo ook in Cuijk. Na rapportages en uitspraken van het Europees Hof, College voor de Rechten van de Mens en de Nationale Ombudsman, heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een beleidskader opgesteld: ‘Gemeentelijk woonwagen en standplaatsenbeleid’ (juli 2018). Conclusie: de gemeenten moet per direct stoppen met dit ‘uitsterbeleid’, een inventarisatie uitvoeren naar de w2oonbehoe3fte, en al naar gelang deze behoefte weer zorgen voor nieuwe standplaatsen met een wachttijd voor een standplaats binnen een ‘redelijke termijn’ (max. 7 jaar). De Regio Noordoost Brabant heeft hiervoor een regionaal handelingsperspectief opgesteld wat door 16 gemeenten en 10 corporaties is onderschreven.
Bijlagen
-
4
Flexwonen, een breed onderwerp dat zoals ook in het woord zit opgenomen over flexibele woonvormen gaat. Een wooncarrière is in de loop der jaren, door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen, een stuk minder voorspelbaar geworden. Allerlei nieuwe woonvragen en woonvormen dienen zich aan. Denk aan de woonvraag van iemand met een tijdelijke baan ver van zijn vaste woonplaats of in het buitenland. Een buitenlandse student die hier college komt volgen of een arbeidsmigrant die woont waar zijn werk is. Dit zijn allemaal voorbeelden van nieuwe woonvragen die op zoek zijn passende woonruimte. Ons huidige systeem is hier onvoldoende op ingericht. De woonvraag is actueel en urgent maar niet volgens de criteria zoals woningcorporaties die hanteren. Flexwonen biedt een oplossing voor deze mensen. Mensen die snel huisvesting nodig hebben en daar niet jaren op kunnen wachten. Let wel, velen zijn geen flexwoner maar iedereen kan het zomaar worden. Flexwonen is de tijdelijke oplossing in je wooncarrière voor een onvoorziene en abrupte onderbreking hiervan. Er wordt als het ware een afslag genomen, een omleiding, maar het uiteindelijke doel is om weer op de reguliere woonladder terecht te komen.
Bijlagen
-
5Sluiting